Μενού Κλείσιμο

Επέτειος 17 Νοέμβρη

Στα πλαίσια της επετείου της 17 Νοέμβρη, το σχολείο μας προσκάλεσε τον βουλευτή κύριο Στέφανο Τζουμάκα, ο οποίος έζησε από κοντά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και συμμετείχε, σε αυτά ως φοιτητής.

Οι εκπαιδευόμενοι τον άκουσαν με προσοχή να εξιστορεί την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και να εξηγεί το ρόλο της Αντίστασης στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας.

Στη συνέχεια προβλήθηκε το βίντεο, στο οποίο μιλά η σύζυγος του Σπύρου Μουστακλή, Χριστίνα για τη δικτατορία και τα βασανιστήρια που υπέστη ο σύζυγός της. Ο Σπύρος Μουστακλής γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1926 και σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων ένα βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα προκάλεσε εγκεφαλικό, με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο ΚΑΤ. Εκεί παρέμεινε δύο χρόνια. Το εγκεφαλικό του προκάλεσε ολική παραλυσία. Η τραγική κατάληξη του Μουστακλή, αλλά και η ηρωική του στάση παραμένουν ακόμη σύμβολα αντιδικτατορικής δράσης. Πέθανε στις 28 Απριλίου 1986 και κηδεύτηκε στο Μεσολόγγι με τιμές ήρωα.

Χαρακτηριστικά, η Χριστίνα Μουστακλή ανέφερε: “Η δικτατορία ήταν ένα ολοκαύτωμα, που άφησε πίσω της επιζώντες να εξιστορούν την κόλαση που έφτιαξε ο άνθρωπος για τον άνθρωπο.”

Περισσότερες πληροφορίες για το βίντεο, δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://provocateur.gr/femme/17835/h-syzygos-toy-spyroy-moystaklh-xristina-sto-provocateur

Πηγές:

https://tvxs.gr/news/prosopa/spyros-moystaklis-enas-agnostos-iroas

https://coolweb.gr/eksegersi-polytexneiou/