Μενού Κλείσιμο

Μαθαίνοντας να διαβάζουμε ετικέτες

Την Τετάρτη 2/4/2025 και την Τετάρτη 9/4/2025 οι εκπαιδευτικοί Δημήτριος Αντωνόπουλος, Λεωνίδας Αρβανίτης και Μαρία Σαμαντά υλοποίησαν διαθεματικό εργαστήριο με θέμα τις ετικέτες των τροφίμων.

Εκτός από τη συζήτηση για τα συστατικά των τροφίμων, για τη πυραμίδα της διατροφής, για τα πρόσθετα συστατικά στα τρόφιμα, οι εκπαιδευτικοί εξήγησαν στους εκπαιδευόμενους πόσο επικίνδυνα είναι τα “Ε” που αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων.

Στη συνέχεια, οι εκπαιδευόμενοι μελέτησαν τις πληροφορίες που εικονίζονται στις ετικέτες των τροφίμων και έμαθαν να τις διαβάζουν σωστά και να τις αξιολογούν μέσα από παραδείγματα, όπως για παράδειγμα πόσες θερμίδες έχει μια φέτα ψωμί 100 γρ.

Σε επόμενο στάδιο, έγινε ανάλυση σώματος σε κάποιους μαθητές με ειδικό λιπομετρικό μηχάνημα και αποκωδικοποιήθηκαν οι εννέα διαφορετικές ενδείξεις για το σώμα. Στο σημείο αυτό, έγινε ανάλυση για το τί είναι λίπος, σε ποια είδη διακρίνεται (υποδόριο και το σπλαχνικό) και εξηγήθηκε γιατί τα υψηλά ποσοστά λίπους στον οργανισμό είναι επικίνδυνα.

Στο τελευταίο στάδιο της διαθεματικής δράσης, οι εκπαιδευτικοί με τους εκπαιδευόμενους επισκέφτηκαν υπεραγορά της περιοχής και προσπάθησαν να εφαρμόσουμε όλα όσα έμαθαν, αλλά και επιλέγοντας πιο υγιεινά προϊόντα σύμφωνα με τις ετικέτες. Για παράδειγμα έγινε ενημέρωση για τα αυγά και τους κωδικούς που αναγράφουν επάνω, τον τρόπο συντήρησής τους στο ψυγείο, όπως και τον τρόπο διατήρησης των λαχανικών πριν καταναλωθούν.

Ευχαριστούμε θερμά τους εκπαιδευτικούς για τη διαθεματική αυτή δράση.