Η διοργάνωση του φετινού μαθητικού συνεδρίου αφορά στη διερεύνηση και τον διαχρονικό εντοπισμό των σημαντικών τεχνολογικών επιτευγμάτων που εξασφάλισαν την επιβίωση και την ευημερία του ανθρώπινου είδους. Το θέμα ενδείκνυται για διαθεματική προσέγγιση, ενώ ταυτόχρονα προάγει τη μαθησιακή εγρήγορση και την καλλιέργεια οικολογικής ενσυναίσθησης. Στόχος μας είναι η έγκυρη ενημέρωση για σύγχρονα και προγενέστερα τεχνολογικά επιτεύγματα και η ενεργή εμπλοκή των μαθητών στην αναζήτηση δεδομένων σχετικά με το θέμα, στην αξιολόγηση τους και στην προετοιμασία τους για επιστημονική παρουσίαση ενώπιον κοινού.
Με γνώμονα την απορρέουσα ανάγκη για αλληλεπίδραση και ενημέρωση σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα προβαίνουμε στη διοργάνωση μαθητικού συνεδρίου, με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών και την αποτύπωση ερωτημάτων και αποριών, με θέμα:
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ Δ.Δ.Ε. ΑΧΑΪΑΣ, ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και με την ευγενική συμμετοχή του ΙΕΧΜΗ (www.iceht.forth.gr) και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου(www.ece.uop.gr)
Το μαθητικό συνέδριο θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
Ι. Τεχνολογία και Πολιτισμός.
(Τεχνολογικά επιτεύγματα ιστορικής σπουδαιότητας. Τεχνολογία και Τέχνες. Τεχνολογία και ποιότητα ζωής, ΑΙ. Τεχνολογία και αλλαγές στην καθημερινότητα. Τεχνολογία και εκπαίδευση.)
ΙΙ. Τεχνολογία και Περιβάλλον
(Πράσινη ενέργεια. Συστήματα παρακολούθησης βιοτόπων. Τεχνολογία και πρόληψη πυρκαγιάς. Τεχνολογία και πρόβλεψη ακραίων περιβαλλοντικών φαινομένων. Τεχνολογία και μετακινήσεις.)
ΙΙΙ. Τεχνολογία και Υγεία
(Εξατομικευμένη ιατρική. Γονιδιακή θεραπεία. Ρομποτική Χειρουργική. Νανοτεχνολογία στην Ιατρική.)
Το Σάββατο 05 Απριλίου 2025 (05-04-2025) θα διεξαχθεί το Συνέδριο δια ζώσης στο χώρο του ΓΕΛ Ρίου, Ζωγράφου και Αντωνοπούλου στο Ρίο από ώρα 09:00 έως ώρα 14:00.
Στο πλαίσιο του μαθητικού συνεδρίου προγραμματίζονται τρεις σύντομες (διάρκειας 20 λεπτών) κύριες ομιλίες, από διακεκριμένους προσκεκλημένους, οι οποίοι θα τοποθετηθούν από διαφορετική σκοπιά στο υπό εξέταση ζήτημα και θα απαντήσουν στα ερωτήματα των συμμετεχόντων. Στη συνέχεια οι μαθητικές ομάδες θα παρουσιάσουν τα αναρτημένα έργα τους σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο και θα ακολουθήσει σχετική συζήτηση. Οι μαθητικές ομάδες θα συμμετέχουν με παρουσίαση αφίσας (poster presentation) με σχετικό θέμα επιλογής τους.
