Μενού Κλείσιμο

Επίσκεψη στη γκαλερί Τύρβη

Τη Δευτέρα 07/02/2022, στο πλαίσιο του μαθήματος Πολιτισμική-Αισθητική Αγωγή και με την εκπαιδευτικό Άννα Μανθάτη, οι εκπαιδευόμενες και οι εκπαιδευόμενοι του Β΄ Κύκλου επισκέφτηκαν τη γκαλερί Τύρβη στο Μεσολόγγι, στην έκθεση φωτογραφίας “Ginkgo”, της Kathleen Robbins.

Η Kathleen Robbins γεννήθηκε το 1976 στην Ουάσιγκτον και μεγάλωσε στο Δέλτα του Μισισιπή. Ως φωτογράφος εξετάζει την σχέση μεταξύ της μνήμης, της θλίψης και της φυσικής υπόστασης του ανθρώπου σε σχέση με την φύση. Οι φωτογραφίες της έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία, συμπεριλαμβανομένων των The Halsey Institute of Contemporary Art, The New Orleans Photo Alliance κ.ά. Η έκθεση “GINKGO” είναι εμπνευσμένη από τα λόγια της γιαγιά της φωτογράφου, η οποία είχε βιώσει και αύτη την απώλεια του συζύγου της:

“Το δέντρο γίνγκο βρίσκεται στην χρυσή περίοδο του αυτήν την εποχή. Μετά από την περίοδο του Νοεμβρίου και μια σύντομη λάμψη χρώματος χάνει γρήγορα τα φύλλα του, ρίχνοντάς τα σε ένα χρυσό χαλί που σχηματίζει έναν κύκλο σχεδόν μέσα σε μία ώρα. Όπως η ζωή, δεν έχει κανείς τον χρόνο να εκτιμήσει την ομορφιά προτού φύγει. Είμαστε τόσο εύθραυστοι.”

– Jessye Roberson (γιαγιά από την πλευρά της μητέρας μου, χήρα από το 1985) Το δέντρο γίνγκο αντιπροσωπεύει την σχέση μεταξύ της μνήμης, της θλίψης και της φυσικής υπόστασης του ανθρώπου σε σχέση με την φύση. Μετά τον απροσδόκητο θάνατο του συζύγου μου, ένιωσα αδέσμευτη και κοίταξα τη φύση για διαφυγή και παρηγοριά. Σημάδεψα το χρόνο μέσα από φωτογραφίες καθώς ο γιος μου και εγώ ταξιδεύαμε σε δημόσια πάρκα και χώρους με τη δική μας ιστορία, συμπεριλαμβανομένης της γης όπου η γιαγιά μου κατέγραψε τα συναισθήματα απώλειας της πριν από χρόνια. Αυτές οι φωτογραφίες, τόσο της γιαγιάς μου όσο και της δικής μου απώλειας, λειτουργούν ως αρθρώσεις του πένθους μας, συμφιλιώνοντας την ύπαρξή μας σε χρόνο και τόπο.
Ευχαριστούμε πολύ την Άννα Μανθάτη για αυτή τη πρωτοβουλία δράσης εξωστρέφειας του σχολείου, καθώς και τη Γκαλερί Τύρβη για τη φιλοξενία.